Районний фестиваль різників (с. Геча)
Береговский район

Районний фестиваль різників (с. Геча)

Традиційно фестиваль проходить у останніх числах січня. Він вважається одним із найкращих кулінарних фестивалів в Україні. На свято з’їжджаються не тільки професійні різники, які показують свою майстерність, але й любителі всіляких страв із свинини.

Професійних різників на Закарпатті називають гентеші. А тому справжня назва заходу звучить як «Фестиваль гентешів».  Фестиваль є унікальною можливістю побачити національні традиції, пов’язані із ритуалом забою свиней та приготуванням м’ясних страв на закарпатський манер. Кожен з гентешів, щоб зарізати свиню, застосовує свій власний прийом. Виявляється, що зарізати  свиню – тільки пів справи, треба ще зуміти швиденько розібрати тушу, адже від цього напряму залежить смак м’яса.

За вбиту свиню за давнім угорським звичаєм кожному м’ясникові підносять чарку горілки. Таким чином її поминають.

За деякий час на печі вже топляться шкварки, киплять голубці і капуста з м’ясом, гурка, кров’янка, шовдарь (окіст), шойт (зельц), шкварки, копчене та варене зі спеціями сало та ін. Запивають усе це глінтвейном, слив’янкою  або паленкою (горілкою).

Кожен бажаючий навчитися готувати закарпатські страви,  може пройти майстер-клас з приготування перкельта, бограча та гуляшу.

Дата проведення:   щорічно    кінець січня кожного року   -  

Береговский район