Кава

Кава на ЗакарпаттіЄ речі, які варті того, аби їм зберігали вірність. Наприклад, кава..! А кава має бути чорною як пекло, сильною як смерть, солодкою як любов — каже, турецька приказка. Якщо вірити турецькому вислову, то ранок на Закарпатті починається з чорної, міцної, солодкої любові – кави. І цю вірність місцеві жителі зберігають вже століттями.

На територію Європи кавові зерна вперше завезли на прохання одного італійського лікаря, який замовив каву у арабських торгівців для лікувальних цілей, зважаючи на цілющі якості цих зерен. І хоч перші згадки про каву з’являються у французьких джерелах, історичні опуси переконують, що першу чашку кави все таки подали у Римі, а перша кав’ярня в Європі була відкрита у Венеції. І вже потім, напій потрапив до французького двору, де його популярність почала швидко зростати.

Але, найбільшу роль у популяризації кави в Європі зіграли – турки. Війська султана Сулеймана залишили у гастрономічний спадок підданим Габсбургів чимало продовольчих запасів. Серед усього різноманіття продуктів, які були завезені - кофейні зерна. Так з кавою познайомився Відень. Який з часом став центром та засновником класичної кофейної культури.

Віденська кава в УжгородеСьогодні «віденська кава» — є культурною спадщиною ЮНЕСКО. А віденські кав'ярні вже давно стали візитівкою столиці Австрії. У жовтні 2011 року ЮНЕСКО включила кавові традиції Відня до списку нематеріальної культурної спадщини людства. Ця спадщина, культура і кавова традиція зберігається й на Закарпатті. Бо історія, розвиток і традиції цього краю закладені саме цією європейською культурою. Тому, кава на Закарпатті означає набагато більше, ніж просто тонізуючий напій. Кава на Закарпатті — це ціла культура, історія і традиція, яка формувалася століттями. Каву на Закарпатті п’ють майже усі і майже всюди: вдома, у гостях, на вулиці, в кав’ярні, ресторані, колибі, офісі, маленьких гастрономах та великих супермаркетах.

Якщо вірити документам, то першу кав'ярню у Відні відкрив вірменин Иоханес (Ованес) Діодато, 17 січня 1685 року, першим отримав привілей від цісаря Леопольда I на виготовлення «турецьких напоїв: кави, чаю і шербету».
Достовірно відомо, що каву в Європі спочатку пили з блюдця! Перший європейський фарфор з’явився в 1709 році. До того, щоб ніжні пальчики придворних дам не обпікалися об мідні (срібні) чашечки, каву переливали в товстостінні блюдця. Тому, блюдця кавових сервізів багатьох європейських виробників незрівнянно великі та глибокі. Це давня традиція!

Кава на ЗакарпаттіЗа часів Марії-Терезії, були навіть спроби повсюдно замінити каву шоколадом. Через те, що медики безперестанку сперечалися – корисно чи ні масове пиття кавового напою. Для популяризації шоколаду писалися кантати, шоколадний напій рекламувався скрізь. Однак, кава в серцях підданих Габсбургів не поступилася шоколаду і стала всенародним напоєм.

У XVII столітті, кава варилася тільки з додаванням меду і молока. Аж до початку XIX століття, кав'ярні пропонували суміші різних кавових сортів тільки з різними комбінаціями вершків та молока. Тоді ж, з’явилася традиція подавати відвідувачам до кави – свіжі газети.

Вже з середини XIX століття до кави стало обов'язковим подавати солодощі. Трохи згодом в меню кав'ярень додалися і вино та гарячі закуски та випічка: торти, тістечка, яблучний штрудель, віденські вафлі.

Відтак, так звані кав’ярні швидко стали центром богемного та політичного життя. Кав’ярні і нині залишаються для закарпатців місцем зустрічей, спілкування, ділових бесід та відпочинку.

Отже, є речі, яким варто зберігати вірність. І одна з них – кава! Аромат та смак кави – неперевершений! Але, для того, щоб отримати справжню насолоду від цього напою - треба навчитися розуміти і любити його. Якщо ви на Закарпатті – неодмінно навчіться розуміти, любити і цінувати аромат та смак справжньої кави. Бо кава на Закарпатті – це чорна, міцна, солодка любов з якої починається ранок!

Кавові факти:


Кав`ярні та кафе